După SUA, și Polonia îi cere lui Olaf Scholz să trimită Ucrainei rachete Taurus

Data publicării:
avion de vanatoare cu rachete taurus
Rachetele Taurus ar putea provoca daune serioase în rândul trupelor ruse. Foto: Profimedia

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, relatează dpa, potrivit Agerpres. 

„Cancelarul sper că se simte încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a spus Sikorski într-un interviu acordat ediţiei duminicale a publicaţiei Bild.

El a descris livrarea de rachete americane ATACMS pentru Ucraina drept o „reacţie la escaladarea rusă”, escaladare la care şi Germania ar trebui să răspundă.

Și Statele Unite speră că recenta lor decizie de a trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune va încuraja Germania să facă acelaşi lucru. Înaintea SUA, Franţa şi Regatul Unit au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Scalp şi Storm Shadow, care pot atinge o distanţă de până la aproximativ 250 de kilometri.

„Cu privire la Taurus... este o decizie ce revine Germaniei”, a declarat, joi, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului, când a fost întrebat despre o posibilă livrare de către Germania a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

„Dar, desigur, odată cu furnizarea americană de ATACMS, precum şi cu deciziile anterioare ale Regatului Unit şi Franţei de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune, sperăm că acest lucru va juca un rol”, a spus el.

Ucraina cere Germaniei de câteva luni să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus, care pot ajunge până la 500 km, pentru a contracara ofensiva a Rusiei. 

Până în prezent, cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea de a livra rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina. El se teme că Germania ar putea fi atrasă în război dacă îi va furniza Kievului acest tip de rachete, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri