Exclusiv Geoană, despre anunțurile lui Macron: NATO nu are nicio intenție să trimită trupe în Ucraina. Nu există discuții în acest sens

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - INSTITUTUL ASPEN - DEZBATERE - 9 NOI 2023
Foto: Mircea Geoană / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, în emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss, la Digi24, despre declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron că ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina, că NATO nu are nicio intenție să trimită soldați pe teritoriul ucrainean, precizând că în momentul de față nu există discuții în acest sens.

Întrebat dacă NATO intenționează să trimită soldați pe frontul din Ucraina, Mircea Geoană a răspuns: „La nivel NATO, liderii NATO pot face declarații, au tot dreptul să o facă, dar noi ca NATO, ca alianță nu avem în clipa de față niciun fel de planificare și de intenție politică de a avea trupe NATO în Ucraina. Pregătim summitul de la Washington din iulie și atunci vom cere liderilor Alianței un rol de coordonare mai important al NATO în spirjinirea Ucrainei. Avem în continuare aceeași grijă să nu escaladăm acest război, de asta a fi vigilenți, a fi fermi e foarte important. Situatia este delicată pe front, aceste diferențe de forțe, muniție și echipamente a lăsat urme pe frontul din Ucraina, dar nu vedem chestiuni atât de grave”.

Despre posibilitatea ca NATO să permită trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Geoană a mai spus: „NATO funcționează prin consens. În clipa de față nu avem o conversație NATO cu privire la această variantă. În continuare rămânem consecvenți liniei noastre - sprijin masiv pentru Ucraina fără să riscăm escaladarea războiului din Ucraina la un război între Rusia și NATO. Dar ne pregătim să ne apărăm teritoriul și populația”.

Într-un interviu pentru The Economist că, Macron a afirmat că își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul. El susține că în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru.

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat preşedintele francez săptămânalului britanic.

„A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit, a adăugat el, citat de Agerpres.

Şeful statului francez a iscat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor.

El a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...